Bolile contagioase sunt cauzate adesea de raspandirea bacteriilor (ca in cazul scarlatinei) sau a virusilor (ca in cazul varicelei, pojarului, boala mainii, piciorului si gurii si al altor cateva astfel de boli) prin raspandirea particulelor din saliva si mucus, mai ales cand copiii tusesc sau stranuta.
Bolile contagioase mai pot aparea: in urma contactului apropiat cu alta persoana infectata sau prin folosirea in comun a obiectelor personale ale unei persoane infectate, ca in cazul infestarii cauzate de insecte (ca paduchii si scabia) sau a infectiilor fungice (ca in cazul infectiei cu tinea, numita si pecingine).
Din fericire, multe boli ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Insa acest lucru nu se intampla intotdeauna. Vaccinarile ofera si ele imunitate la unele dintre bolile de mai jos. Varicela (varsatul de vant), de exemplu, este mult mai putin prevalenta acum decat cu 15 ani in urma si in general se manifesta cu simptome usoare atunci cand este contractata de un copil care a fost vaccinat impotriva varicelei.
Consultatiile sunt sustinute de doamna dr. Terteliu Monica medic specialist pediatru cu specializare in pediatrie generala si competente in boli Infectioase.
Alege varianta rapida si fa-ti o programare online, completand campurile de mai jos. * Deoarece programul medicilor poate suferi modificari, CONFIRMAREA TELEFONICA de catre un reprezentant al clinicii este obligatorie!